Overslaan naar content

Maak kennis met Sharon

Sharon begon als stagiaire bij Dag- en nachtbehandeling en kwam na het afronden van haar studie heel graag terug om bij Combinatie Jeugdzorg te werken. Met inmiddels 9 jaar ervaring werkt ze hier nog altijd met veel plezier, ook al kent het werk af en toe zijn uitdagingen. Benieuwd naar haar verhaal? Je leest het hieronder.

Hoe ben je tot de keuze gekomen om in de jeugdzorg te gaan werken?

Die keuze is ontstaan tijdens mijn studie Pedagogiek aan de Fontys. De stages die ik in het eerste en tweede jaar heb gelopen, waren bij organisaties in de reguliere kinderopvang. Hoewel ik daar veel geleerd heb, merkte ik al snel dat ik de echte uitdaging miste. Ik voelde dat ik meer verdieping zocht, iets wat beter bij mij paste. Ik ben me toen verder gaan oriënteren en heb toen gesolliciteerd als stagiaire bij Combinatie Jeugdzorg.

Toen ik hier startte voelde dat gelijk als een hele goede keuze. Ik vond de uitdaging waar ik naar op zoek was, merkte dat ik affiniteit had met de doelgroep pubers en kon me vinden in hetgeen waar de organisatie voor staat.

Ik werd heel warm ontvangen door mijn team en kreeg echt de ruimte om te landen. Ik leerde hoe alles werkt binnen de Dag- en nachtbehandeling en kreeg vervolgens tijd om contact te maken met de jongeren en te leren hoe je je de rol van begeleider eigen maakt.

Kun je jouw functie in je eigen woorden omschrijven?

Ik werk als jeugdzorgwerker op een kleinschalige behandelgroep. Van een aantal jongeren ben ik de vaste mentor. Dit wil zeggen dat ik de lijnen van de behandeling uitzet samen met de gedragswetenschapper, ambulant hulpverlener en externe partijen zoals verwijzers of scholen.

Waar ik in mijn rol voor zorg is onder andere dat jongeren normen en waarden mee krijgen. Dat ze leren hoe ze met bepaalde situaties omgaan en waarom bepaald gedrag wel of niet passend is. We besteden veel aandacht aan het leren omgaan met je emoties, aan zelfreflectie en aan het durven praten over wat er in hen omgaat. Uiteindelijk is het doel om ze klaar te stomen voor “de grote-mensen-wereld”, een wereld die niet altijd even makkelijk is, zeker niet voor onze kwetsbare doelgroep. Daarom kijken we per jongere wat hij of zij nodig heeft en hoe wij daar het best op kunnen aansluiten.

Ik heb de mogelijkheid gekregen om de stap te maken naar een geregistreerd jeugdzorgwerker. Hierdoor heb ik meer verantwoordelijkheid in het bieden van intensieve pedagogische ondersteuning, een schakel zijn tussen het management en een van de dingen waar ik het meeste energie uit haal: het coachen van collega's. Ik bied niet alleen ondersteuning in complexe situaties, maar geef ook uitleg over het ‘waarom’ achter ons handelen. Daarbij neem ik collega’s mee in de achterliggende visie en probeer ik hun betrokkenheid en enthousiasme voor ons werk te versterken.

Wat is een moment in je werk dat je nooit zult vergeten?

Poeh, dat vind ik een lastige vraag, want je maakt hier ontzettend veel mee. Een van de dingen die me altijd is bijgebleven is dat ik na mijn afstuderen door mijn toenmalig manager ben gevraagd om bij Combinatie Jeugdzorg te komen werken. Dat vond ik heel bijzonder. Ik wilde zelf heel graag terug naar Combinatie Jeugdzorg, maar het feit dat ik niet zelf hoefde te solliciteren, maar gevraagd werd vond ik echt een compliment.

En natuurlijk zijn er meerdere speciale casussen die tot iets moois hebben geleid. Ik ben bijvoorbeeld mentor geweest van een meisje dat graag zelfstandig wilde gaan wonen. In het begin hadden we hier best onze twijfels over, maar het is haar gelukt en nu rockt ze het gewoon. Dat zijn de momenten waarop je denkt: hier doe ik het voor.

Hoe is de samenwerking in je team?

Sinds september zit ik in een nieuw team. Daar ben ik op dit moment nog de ‘nieuwste’ van de groep. Ik heb wel écht het gevoel dat ik van mijn collega’s op aan kan. Ondanks dat we als team volop in ontwikkeling zijn en elke dag van elkaar leren. Je hebt elkaars rug, dat is een soort ongeschreven regel, maar iets wat belangrijk is om te voelen in ons werk.

Je werkt niet alleen in een team van collega-jeugdzorgwerkers op de groep, maar je werkt ook nauw samen met een gedragswetenschapper, ambulant hulpverlener en externe partijen zoals verwijzers en scholen, die ook betrokken zijn bij de behandeling van een jongere.

Wat is de grootste uitdaging in je werk?

Er zijn best wat uitdagingen waar ik op de groep mee te maken krijg en waar ik gaandeweg mee om heb leren gaan. Een voorbeeld daarvan is groepsdynamiek. Ik werk met een groep kwetsbare jongeren, ieder met een eigen verhaal en achtergrond. Ze hebben allemaal dingen meegemaakt en worden dan samen in één huis geplaatst. Dat doet natuurlijk iets met de sfeer en de verhoudingen binnen de groep.

Soms heb ik te maken met gedrag dat niet door de beugel kan en moet ik stevig in mijn schoenen staan om daar op een juiste manier mee om te gaan en overleg te zoeken met behandelverantwoordelijken. Maar uiteindelijk ben ik zelf ook maar een mens, dus dat kan best wel eens pittig zijn. Gelukkig kan ik op deze momenten op mijn collega’s rekenen en kan ik deze situaties samen met hen bespreken en aanpakken.

Deze lastige situaties bespreek ik met een coach. Een collega waar je mee kunt praten over de dingen waar je tegenaan loopt of mee struggelt. Je krijg toch te maken met verschillende situaties die iets met je doen en veel van je vragen en het is dan fijn om daarop te kunnen reflecteren en zo te kunnen werken aan je persoonlijke groei.

Heb je gedurende je werkdag een gewoonte of routine waar je naar uitkijkt op een dag?

Wat ik belangrijk vind, is om altijd een moment op de dag te hebben waarop ik echt met de jongeren in contact ben. Bijvoorbeeld tijdens het drinkmoment in de avond. Dan creëer ik een moment waarin we met elkaar praten over hoe hun dag is geweest, bespreken we maatschappelijke ontwikkelingen of moedig ik jongeren aan om hun eigen visie te delen en met elkaar het gesprek aan te gaan. Of we zetten lekker een serie aan die we met z’n allen kijken. Dit zijn fijne momenten, omdat iedereen mee doet en je echt in verbinding bent met de jongeren.

Benieuwd naar de andere verhalen van medewerkers? Wat vinden zij de krachtige combinatie van werken bij Combinatie Jeugdzorg?