Overslaan naar content

"Het is een ontzettend leuke en uitdagende functie, waarin je écht van betekenis kunt zijn voor gezinnen. Je behaalt resultaten die niet alleen jezelf verbazen, maar ook het gezin waarmee je werkt"

Jessica van Grootheest Supervisor MST team

Hoe zou je de rol van MST therapeut in je eigen woorden omschrijven?

Multisysteem therapie is een intensieve gezinsbehandeling. De gedragsproblemen zijn hevig, zoals regelmatig vechten, veel spijbelen of drugsgebruik. De situatie is meestal zo uit de hand gelopen dat uithuisplaatsing dreigt. Binnen MST werken we met een analytisch model dat zowel de therapeut als het gezin helpt om prioriteiten te stellen en te bepalen waar de behandeling als eerste op ingezet moet worden. Als therapeut kom je gedurende vijf maanden twee tot drie keer per week bij een gezin. Op deze manier heb je de tijd om intensief te werken aan verschillende interventies, die je als therapeut bedenkt op basis van wat volgens jou het beste past bij het gezin. Het werk is daarnaast erg flexibel: je kunt je eigen agenda indelen. Heb je bijvoorbeeld een tandartsafspraak of een schoolactiviteit met je kinderen, dan plan je je werk eromheen en kun je bijvoorbeeld ‘s avonds je laptop nog even openklappen om je werk af te ronden.

Hoe zou je de sfeer binnen team MST beschrijven?

We hebben echt een ontzettend super leuk, top team! Dat hoor je vast vaker, maar dat is gewoon echt zo 😉. Ons team bestaat uit vier personen. Zelf werk ik als supervisor en de drie andere collega’s zijn MST-therapeuten, werkzaam bij Combinatie Jeugdzorg of de Viersprong. MST is een samenwerkingsverband tussen deze twee organisaties.

 In ons team zit veel kwaliteit: medewerkers met jarenlange ervaring in de hulpverlening, die scherpe analyses kunnen maken. We werken mét en vóór elkaar: we helpen waar nodig. Als therapeut voer je zelf de sessies binnen je gezinnen uit, maar deze bespreken we wekelijks met elkaar tijdens supervisie. Zo is er ruimte om elkaar te helpen en om van elkaar te leren.    En er is zeker ook ruimte voor gezelligheid. Regelmatig plannen we een gezamenlijke lunch of gaan we iets leuks buiten werktijd doen.

Wat maakt het werk als MST therapeut bijzonder?

Wat het voor mij zo bijzonder maakt, is dat je vanuit je eigen referentiekader in de hulpverlening per gezin kunt kijken wat het beste past. MST werkt met een analytisch model, wat de indruk kan wekken dat er sprake is van strakke kaders. Het klopt dat er wordt bepaald waarop de behandeling zich als eerste moet richten, maar de invulling van de behandeling bepaal je zelf. Heb je ervaring met Geweldloos Verzet, dan kun je daarop inzetten. Denk je dat cognitieve gedragstherapie beter past, dan kies je daarvoor.  

 Daarnaast vind ik het fijn dat je ontzettend veel leert binnen MST en je jezelf op een brede manier ontwikkelt. Ik dacht dat ik al behoorlijk wat ervaring had opgebouwd, maar sinds ik met MST werk heb ik zoveel bijgeleerd: over cognitieve gedragstherapie, traumabehandeling, verslaving én cultuursensitiviteit en nog veel meer. Binnen MST heb je als therapeut namelijk vier keer per jaar een opleiding dag samen met andere teams van MST. Daarnaast mag je ook nog vanuit je eigen organisatie een training kiezen om te volgen. Dat alles helpt je om met vertrouwen pittige casussen aan te pakken en ouders écht verder te helpen.

Wat was een moment in je werk dat je altijd bij zal blijven?

Wat ik nooit zal vergeten, zijn twee situaties bij gezinnen waar jongens al op hele jonge leeftijd uit huis zijn geplaatst. Beide kwamen terecht bij pleeggezinnen, maar door hechtings- en traumaproblematiek ging dit toch niet goed. Hierdoor kwamen ze op een behandelgroep terecht, maar ook hier waren problemen.

De voogd heeft toen zelf contact opgenomen met MST om te kijken of er mogelijkheden waren voor terugkeer naar huis. Bij deze gezinnen heb ik de behandeling uitgevoerd en samen met de ouders en de systemen om hen heen gewerkt aan onder andere het aanleren van pedagogische vaardigheden. In samenwerking met school hebben we ons gericht op een plan voor de toekomst en uiteindelijk heeft dit ertoe geleid dat de biologische ouders de voogdij weer terugkregen en de jongens weer thuis konden wonen. Dat ik daar samen met mijn team aan heb kunnen bijdragen, is iets wat ik nooit zal vergeten.

Wat zijn de uitdagingen binnen MST?

Het zijn zeker soms zware zaken waar je mee te maken krijgt, dus het werk vraagt wat van je. Er zijn momenten van crisis. Het komt voor dat je midden in een behandeling zit en ouders het niet meer zien zitten om ermee door te gaan, omdat ze te weinig vooruitgang zien. Soms denkt het netwerk om het gezin heen dat het te zwaar is en dat de behandeling niet genoeg oplevert en het kind uit huis moet.

Dat zijn de momenten dat je als therapeut de ouders moet helpen om in te zien dat het de moeite waard is om door te gaan en dat er vooruitgang zit in kleine dingen. Het is soms lastig dat jij wel ziet dat het goed kan komen, maar de ander nog niet. Maar als ze aan het eind weer samen met hun kind aan tafel zitten en een spelletje kunnen doen, en je hoort hoe dankbaar ze daarvoor zijn, dan weet je waarvoor je het doet.

 Wat ik een groot voordeel vind van werken binnen MST, is dat ouders gemotiveerd zijn voor de behandeling. Ze zijn vaak echt bereid om verandering te creëren en mee te werken aan interventies.